Peruukkien hoito-ohjeet


Keinokuituperuukki

Peruukin kuitu ei yleensä kestä kuumuutta, joten vältä hiustenkuivaimia, kiharrus-ja suoristusrautoja, sekä avotulta.  Huomaa, että avatusta saunan tulipesästä ja leivinuunista vapautuva kuuma ilma on peruukille pahasta kuten myös kiehuvasta vedestä nouseva vesihöyry tai esim. kuuma grilli.

Pese peruukki riittävän usein. Pesu ei ole pahasta, sopiva pesuväli päivittäin käytössä olevalle peruukille on noin viikko. Pesujen välillä voit suihkuttaa peruukkiin jätettävää hoitoainetta, se auttaa kuitua pysymään elastisena.

Ennen pesua harjaa /selvitä mahdolliset takut, käytä kuituhiukselle tarkoitettuja pesu-ja hoitoaineita.

Sekoita shampoo kädenlämpöiseen veteen vaikkapa pesualtaaseen - älä käytä kuumaa vettä.

Laske peruukki pesuveteen. Voit puristella kevyesti, vältä kuitenkin hankaamasta. Voit antaa peruukin liota vapaasti pesuvedessä muutaman minuutin ajan.

Huuhtele shampoo runsaan viileän juoksevan veden alla.  Voit myös täyttää pesualtaan useaan kertaan viileällä vedellä ja huuhdella shampoon näin pois.

Täytä pesuallas uudestaan viileällä vedellä ja sekoita hoitoaine veteen. Laske peruukki huuhteluaineveteen ja anna liota muutama minuutti. Voit liikutella peruukkia vedessä jolloin hoitoaine leviää varmasti kaikkialle.

Nosta peruukki pois vedestä ja puristele varovasti pyyhkeen sisällä liiat vedet pois, ravistele kevyesti. Huom! hoitoainetta ei huuhdota pois.

Selvitä varovasti mahdolliset takut, erityisen varovasti kiharoissa malleissa.

Tarvittaessa voit suihkauttaa vielä peruukkiin jätettävää hoitoainetta.

Vältä märkänä kampaamista ettei kiharrus turmellu. Anna kuivua vapaasti huoneenlämmössä peruukkitelineen tai vaikka hiuslakkapullon päällä niin, että ilma kiertää myös peruukin sisäpuolella. Tällöin pohja ei jää märäksi. Älä käytä lämpöä tai hiustenkuivaimia.

Kuitu kuivuu nopeammin kuin hius.

Kiharissa malleissa melkeinpä paras kampausväline on kädet. Asettele kiharat haluamallasi tavalla. Voit käyttää apuna peruukkiin jätettävää hoitoainetta, vettä tai kuidulle tarkoitettuja muotoilutuotteita.

Tavallinen hiuslakka saattaa kuivattaa kuidun ja takertua kuidun pintaan muuttuen valkoiseksi kerrokseksi pesun jälkeen ja muuttaen kuidun alkuperäisen värin.

Selvitä aina päivän päätteeksi mahdolliset takut ja suihkauta peruukkiin jätettävää hoitoainetta. Aseta peruukki telineelle muotoiltuasi kampauksen, näin se on aamulla heti valmis.

Uusissa peruukeissa kiharuus on luonnollisesti voimakkaampi laskien ajan mittaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon kampauksen leikkausvaiheessa.

Pieni epäjärjestys ja epäsymmetria tekevät peruukista luonnollisemman näköisen ja usein käytetään otsahiuksia peittämään etureunaa.

Hyvin hoidettuna peruukit kestävät kauemmin hyvännäköisinä. Suosittelemme kuitenkin hankkimaan mahdollisuuksien mukaan useamman kappaleen. Vuorotellen käytettyinä  peruukkisi kestävät kauemmin ja esim. huolloissa ja pesuissa ei tule kiirettä. Meillä on myös peruukkien pesu- ja hoitopalvelu.

Aitohiusperuukin käyttö - ja hoito-ohjeita

Pese ja hoida peruukki riittävän usein, pesuväli päivittäin käytössä olevalle peruukille on n.  1viikko. Käytä vain aitohiusperuukille tarkoitettuja shampoita ja hoitoaineita       

Ennen pesua kiinnitä peruukki tukevasti hoitopäähän, vältä neulojen työntämistä monofilament-osiin ja otsan häivytysreunaan.

Avaa kampaus, poista hiuspinnit, harjaa peruukki. Aloita pitkän peruukin harjaus ja selvittäminen latvoista ja etene ylöspäin, suoristaen mahdolliset kiharrukset samalla kostuttaen hiusta suihkupullolla.

Jotta hius ei takkuuntuisi pesussa, koeta pitää hiukset suorana koko pesun ajan.

Peruukin voi pestä joko juoksevan veden alla tai pesualtaassa.

Valmista pesuvesi altaaseen sekoittamalla n. ruokalusikallinen shampoota kädenlämpöiseen veteen, vältä kuuman veden käyttöä.

Laske peruukki veteen. Voit puristella sitä kevyesti, vältä voimakasta hankaavaa pesua.

Huuhtele juoksevan veden alla, virtaava vesi auttaa hiuksia pysymään suorana.

Levitä hiuksiin hoitoaine, anna vaikuttaa n. 10 minuuttia ja huuhtele. Voit sekoittaa hoitoaineen myös altaalliseen viileää vettä ja laskea peruukin veteen. näin hoitoaine levittyy varmasti kaikkiin hiuksiin.

Pyyhekuivaa hiukset puristelemalla ja selvitä ne, suihkuta hiuksiin niihin jätettävää hoitoainetta.

Hius asettuu parhaiten kun se saa kuivua itsekseen, föönillä kuivaaminen tekee hiuksesta helposti pörröisen ja kuivattaa hiusta.

Aitohiusperuukkia voi kammata ja kampauksia muutella pitkälti samaan tapaan kuin omiakin hiuksia.

Suoristusraudoilla voit silottaa ja suoristaa kiharuutta.

Vältä käyttämästä tarrapapiljotteja. Ne irrottavat hiuksia pohjastaan ja saattavat juuttua kiinni varsinkin pitkiin hiuksiin

Muista että, hiusperuukki kuivuu hitaammin kuin kuituperuukki ja papiljoteille rullattuna vieläkin hitaammin.

Käytä vain peruukeille tarkoitettua hiuskiinnettä. Tavallinen hiuslakka saattaa tarrata hiukseen kiinni ja muuttua pesussa valkoiseksi kerrokseksi, jota on vaikea poistaa kotikonstein.

Hius vaalenee ajan mittaan etenkin auringonvalon vaikutuksesta. Väriä voi palauttaa mutta se ei aina onnistu kotikonstein. Käsitelty hius värjääntyy eri tavalla kuin päässä kasvava hius, joten tämä vaihe kannattaa antaa ammattilaiselle hoidettavaksi.